
Ingefärsknäck
Ca 50 st
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
1,5 msk smör
3/4 tsk ingefära, malen
1 påse (50 g), skalad och hackad mandel
ca 50 st knäckformar
Gör så här:
Placera ut knäckformarna på en plåt. Koka upp allt utom mandeln och koka sedan på ganska låg värme (utan lock) tills smeten håller 123 grader C, om en hårdare knäck önskas, koka till 127 grader C. Har ni ingen termometer går det lika bra att göra ett kulprov. Droppa lite knäcksmed i kallt vatten och kontrollera konsistensen (när det går att göra en kula är den klar). Rör ner mandeln och fördela smeten i knäckformarna med hjälp av två teskedar.
Tips! Koka knäcken i en tjockbottnad kastrull. Rör inte för ofta eftersom smeten sockrar sig. Gör du dubbla satser blir kvalitéten ojämn från första till sista knäcken du häller upp. Uteslut ingefäran och smaksätt med något annat, t ex apelsinskal, chili, kakao ... Låt fantasin flöda!

4